Matt zwarte Lamborghini Aventador

Autolakkleur 2012 = mat zwart

Posted on 04. feb, 2012 by in Algemeen Auto Spuiten

Matt zwarte Lamborghini Aventador

Autolak 2012 matzwartRuim een maand lang hebben we een onderzoek gedaan op auto-spuiten.nl naar de autolak voor 2012. Ruim 550 auto -spuiten professionals en hobbyisten hebben hun mening gegeven. De inspiratie voor het onderzoek kwam van Autoblog.nl. Zij opperden in een artikel eind november 2011 dat bruin de nieuwe trend zal worden. Wij hadden onze twijfels en hebben daarom onze bezoekers om hun mening gevraagd.

Het onderzoek op auto-spuiten.nl toont overduidelijk aan dat matzwart met ruim 36% van de stemmen de winnaar is en wit op twee (17%) en mat zilver op drie (ruim 12%). Bij overige kleuren werd veelvuldig blauw in diverse varianten genoemd en daarnaast een grote diversiteit aan andere autolak kleuren. Lees hieronder verder welke ontwikkeling in kleur er verder worden verwacht.

Kleuren 2012

Mode

Voordat we de winnende autolakkleur bekendmaken eerst nog wat informatie over wat trendwatchers als de kleuren voor 2012 zien. Neem bijvoorbeeld de mode. Mode is extreem onderhevig aan trends en loopt regelmatig voorop wat betreft nieuwe trends. Gelet op de negatieve tendens wereldwijd verwacht men in de mode juist een voorkeur voor lichte kleuren zoals oranje, geel, rood, kobaltblauw of winters wit. Ook is er een trend zichtbaar die meer back to basic is en meer aardse kleuren en grijs tinten bevatten. Hier is een link zichtbaar met de voorkeur van Autoblog.nl voor bruin.
Bron: trendstyle.net, fashionising.com

Interieur design

Ook in huisdecoratie zijn ieder jaar trends zichtbaar die we graag volgen bij het kopen van nieuwe spulletjes of bij het kiezen van een nieuwe kleur op de muur. Sigma coatings heeft recent hun verwachting geuit voor 2012 en zelfs 2013.  Zij zien een vijftal trends die vergelijkbaar zijn met de mode (bron: wonenonline.nl):

‘Intellectual Wellness’: Daarbij lijkt de hang naar het zintuiglijke, traditionele, persoonlijke, duurzame, positieve en ruimtelijke de toekomst te bepalen. Zij verwachten een voorkeur voor petroleum blauw, warme zandkleuren, staalgrijs, off-whites en mauve. Ook hier zie je een voorkeur bruine tinten.

‘Newborn Heritage’: De kleuren wijnrood, mosterdgeel, paarsblauw, muntgroen en beige tinten vormen samen een klassiek doch modern palet.

‘Personal Impulse’: Mooie (accent)kleuren die dit onderstrepen zijn bijvoorbeeld fel oranjerood, licht blauwgrijs, donker bruin, grijstinten en warm oranje.

‘Mundane Surprise’: Kleuren die hierbij horen zijn zilvertinten, contrasterend zwart & wit, fel rood, hard geel en kobaltblauw.

‘Human Tech’: Kleuren die hierbij passen zijn neutrale grijstinten, mat zwart, helder rood, verschillende groenen en hoogglans wit.

Autolak trends

Volgens een onderzoek van een van de grootste autolakfabrikanten PPG zijn er duidelijke verschillen tussen Amerika en Europe. Het lijkt wel alsof men bewust het tegenovergestelde wil zijn. Zoal automaat en handbak, groot en kleine auto’s en bij autolak wit in Amerika en zwart in Europa.

In 2011 waren 20% van de auto’s in Amerika wit en 26% zwart in Europa. Asia heeft een voorkeur voor zilver, namelijk 25%.  Voor 2012 verwacht PPG dat hier weinig verandering in zal komen. Echter hun onderzoek heeft ook aangetoond dat consumenten meer keus willen hebben en dat kleur heel bepalend is in hun keuze voor een auto:

 • 48% van de autokopers geven aan dat ze een product kiezen op basis van kleur
 • 77% van de autokopers gaven aan dat de autolak kleur een rol speelt bij de koop van een auto
 • 30% vindt zelfs dat de autolakkleur een belangrijke rol speelt bij de keuze van een auto.
 • Ongeveer 31% van de autokopers wil zelfs extra betalen voor een autolak
 • 40% van de autokopers willen een ruimere keuze in autolak

Autolak 2012

De autolakkleur bruin volgens Autoblog.nl ligt meer in lijn met de modeontwikkelingen. Het onderzoek van PPG ligt volledig in lijn met de uitslag van het onderzoek op auto-spuiten.nl. Het onderzoek van PPG geeft aan dat mat autolak ook steeds populairder wordt. Redenen hiervoor zijn dat de vormen van de auto hierdoor beter tot z’n recht komen en dat het een meer high tech exclusieve uitstraling geeft aan een auto.

Zwart zal de meest populaire autolak blijven en meer en meer matzwart. Ook is de verwachting dat meer verschillende kleuren gewenst zijn en zo ook autolakeffecten. Oftewel het beroep autospuiter heeft nog steeds een fraaie toekomst en zal nog voldoende uitdagingen bieden.

3 Responses to “Autolakkleur 2012 = mat zwart”

 1. geert hermans

  05. apr, 2012

  hallo voor een e93 cabrio te wrapping prijs +- in wit is nu donker grijs,grt

 2. Info Auto Spuiten

  06. apr, 2012

  Als u het zelf wilt doen kost de folie ongever 300 euro voor de gehele auto: http://www.auto-spuiten.nl/car-wrap-folie-shop/
  Als u het wilt laten doen zal het ergens tussen 1.500 en 2.000 euro gaan kosten.

 3. automonteur

  01. mei, 2012

  Ik vind mat zwart erg mooi!

  Ik hoop dat ik via mijn werk (http://www.werkenbijtb.nl) nog wat auto’s mat zwart mag maken.

Leave a Reply