Auto spuiten met autolak spuitbus

Autolak spuitbus gebruikenHet is mogelijk om je auto te spuiten met autolak spuitbussen. Bij voorbaat geven we aan dat het niet eenvoudig is om op grote oppervlaktes een mooi egaal resultaat te behalen. Als je je goed voorbereid, beschikte over goed materiaal en onder goede omstandigheden werkt is goed mogelijk om een mooi resultaat te behalen met autolak spuitbussen. Hieronder een stappen plan.

Benodigd materiaal

 • Schuurpapier, Roestbehandeling (indien nodig)
 • Cellulose verdunners
 • Afplakband, Krant
 • Primer, autolak spuitbus, blanke lak spuitbus
 • Warm water en zeep, schoon water, stofmasker
 • Wegwerphandschoenen, overalls (indien nodig)

Stappenplan autolak spuitbus

Het stappenplan hieronder beschrijft een standaard aanpak voor het spuiten met autolak spuitbussen. Bij lichte beschadigingen kunnen bepaalde stappen overgeslagen worden of minder intensief toegepast worden, met name wat betreft het schuren van de beschadiging.

 1. Voorbereidingen:
  Warme en droge omstandigheden zijn ideaal voor auto spuiten, met name bij spuitbussen werken ze niet goed onder vochtige omstandigheden en bij temperaturen onder 20 graden. Het vertraagt de draagtijd en zorgt voor een minder fraai resultaat.  Werk bij voorkeur in een garage. Draag een overall of oude kleren en wegwerphandschoenen – veiligheidsbril en een stofmasker zal ook verdwaalde druppels van verf uit de buurt van je ogen, neus en mond houden.
 2. Prepareren:
  Ter voorbereiding op het spuiten, gebruik schuurpapier (80 grit) en schuur de lak tot de blanke metaal. Breng een roest behandeling product aan, indien nodig, volgens de instructies van de fabrikant en laat het volledig drogen.
 3. Auto afplakken:
  Het te spuiten oppervlak moet nu schoon en droog zijn – sporen van vuil of wax kan worden verwijderd met cellulose thinner. Plak alle gebieden die niet worden geschilderd met afplaktape en kranten.
 4. Primer aanbrengen:
  Houd de spuitbus met primer op ongeveer 25cm afstand van het te spuiten oppervlak, breng een aantal lagen primer met intervallen van 15 minuten aan totdat het gebied gelijkmatig bedekt is. Probeer een gelijkmatige overgang te spuiten van ongeveer 1 a 2 cm naar de originele autolak.
 5. Voorbereiding spuiten met autolak:
  Laat de primer ten minste 24 uur drogen, vervolgens met een korrel 1200 nat en droog schuurpapier schuren tot het glad aanvoelt. Reinig het gebied met een warm sopje, spoel het grondig schoon, daarna volledig laten drogen.
 6. Autolak spuiten met spuitbus:
  Voordat je gaat spuiten, schud de spuitbus krachtig gedurende twee minuten om ervoor te zorgen de verf grondig wordt gemengd. Breng een aantal lagen aan met intervallen van 15 minuten, schudden de spuitbus iedere keer goed. Spuit de eerste lag niet te dik. deze laag wordt ook wel de plaklaag genoemd. het is de basis voor de denkende vervolglagen. Probeer de autolak met gelijkmatige bewegingen aan te brengen.
 7. Metallic autolak spuitbus:
  Als u gebruik maakt van een metallic autolak kleur, laat de autolak 24 uur drogen, schuur hem met korrel 1200 nat en droog papier. Het moet zijn glans uiterlijk verliezen en een doffe, matte afwerking hebben. Reinigen met een warm sopje, afspoelen en afdrogen.
 8. Blanke autolak aanbrengen:
  Spuit minimale twee lagen blanke autolak, met een tussenpose van 15-minuten. Als het resultaat nog niet optimaal is, kun je het beste weer licht nat schuren met korrel 1200. Breng vervolgens weer 1 a 2 lagen blanke autolak aan. Blijft de het resultaat nog bobbelig (wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd), kun je het beste weer licht schuren en het vervolgens polijsten met een polijstmachine. Als je gaat polijsten raden we wel aan om ongeveer een week te wachten om de blanke lak goed te laten uitharden.

Diverse video’s over spuiten met autolak spuitbussen:

Op YouTube zijn hele goede video’s te vinden hoe je de verschillende stappen het beste kunt doorlopen. Hieronder enkele goede voorbeelden.

Grote kras verwijderen met spuitbus:

Kleine beschadiging (spot repair) reparen met spuitbus:

Uitgebreide video over het spuiten met een spuitbus op een onderdeel van de auto.