Zelfherstellende autolak, geen science fiction

Posted on 19. jul, 2012 by in Reparaties

Autolak beschermingWe kunnen we trots zijn op ons vindingrijk landje. De TU/e in Eindhoven hebben een autolak ontwikkeld die zichzelf hersteld bij licht beschadigingen. Doordat de autolak zichzelf hersteld blijft de waterafstotende functie van de autolak in stand. Nooit meer autowassen! 😉

Sommige coatings hebben een waterafstotende functie. Na een kleine beschading verliezen deze al gauw hun functie. In het tijdschrift ‘Self-Replenishing Surfaces’ stelt onderzoekster Catarina Esteves van de faculteit Scheikundige Technologie van de TU/e dat er een oplossing is gevonden om de buitenlaag in takt te houden. In de uitgave schrijft zij: “We hebben een speciaal oppervlak met speciale steeltjes met aan de uiteinden de functionele chemische groepen ontwikkeld. Deze mengt ze door de coating. Wanneer het buitenste laagje eraf gekrast wordt, richten de steeltjes in de onderliggende laag zich vanzelf weer op uit het materiaal, waardoor de functie herstelt.”

Autowassen voor onderhoud van autolakEen autolak met een waterafstotende coating behoudt zijn functie met de nieuwe vinding. Hierdoor behoudt de autolak zijn zelfreinigende werking door regen. “Doordat druppels er niet aan hechten, rollen ze van de auto af en nemen het vuil mee. Een regenbui af en toe volstaat dan voor een schone auto, waarop bovendien geen krasjes te zien zijn.”

De autolak is nog niet commercieel verkrijgbaar. Het moet nog verder ontwikkeld worden zodat het betaalbaar wordt. Men verwacht hiervoor nog ongeveer 5 jaar nodig te hebben.

No comments.

Leave a Reply