Blanke autolak laat los

Posted on 08. nov, 2009 by in Vraag en Antwoord, Zelf auto spuiten

Autolak motorkap bijwerken

Autolak motorkap bijwerken

Vraag: de blanke autolak op de motorkap laat los op sommige plekken. Kan ik ik dit bijschuren met heel fijn schuurpapier en dan met blanke lak bijspuiten?

Antwoord: Voor het beste resultaat is het beter op de gehele motorkap goed te schuren, primer aanbrengen, nieuwe autolak op kleur aanbrengen en vervolgens blanke lak aanbrengen. Dit klinkt wellicht wat overdreven, maar als je kleine plekken gaat behandelen ga je oneffenheden zien. Vooral op en motorkap is dat goed zichtbaar.

Als je gaat bijschuren loop je de kans dat je de autolak ook beschadigt, zodat je alsnog alles moet doen. Voordeel van de gehele motorkap spuiten is dat je ook steenslag een krasjes kunt bijwerken.

Je kunt eventueel een deel van de motorkap behandelen, maar he moet dan al wel heel bedreven zijn in het auto spuiten, want je moet de autolak en blanke lak heel goed uitwaaieren zodat het mooi overloopt in de bestaande autolak om kleurverschillen te voorkomen.

Voor alle duidelijkheid voor het beste resultaat schuur je de plekken bij totdat je niks meer ziet van de lak die afbladert. Breng vervolgens 2 lagen primer aan. Schuur dit vervolgens weer lichtjes. Breng 2 a 3 lagen autolak aan en werk dit af met minimaal 2 lagen blanke autolak.

Tags: , ,

15 Responses to “Blanke autolak laat los”

 1. Albert Gissing

  13. mrt, 2010

  Na zelf met spuitbussen autolak en daarna blanke lak gespoten te hebben, is de lak wit uitgeslagen. De winkel zei me dat dit kan komen doordat het buiten te koud was (10 graden). Is dit mogelijk?

 2. Info Auto Spuiten

  13. mrt, 2010

  Dat is inderdaad heel goed mogelijk. Als je gaat spuiten moet het minimaal 20 graden zijn, anders ontstaat er geen goede chemische reactie voor een goede hechting en kan het wit uitslaan.

 3. eric van der meijs

  20. jun, 2010

  hallo ik had een vraagje ik heb een Ford Fiesta ik wil mijn dak opnieuw laten spuiten kun u mijn vertellen wat me dat gaat kosten vriendelijke groet eric

 4. Jordi

  23. jun, 2010

  hallo eric.

  de prijs scheelt natuurlijk per bedrijf of spuiter die het maakt de een is wat duurder als de ander maar uit ervaring kan ik je vertellen ga absoluut niet naar de goedkoopste want daar krijg je spijt van!
  een vriend van mij had zijn bumper kapot gereden en vroeg aan mij of ik die wou herstellen en spuiten ( ik ben voorbewerker/spuiter) nou ik dus een mooie (vrienden)prijs gemaakt maja hij zit nog op school en had dus niet veel geld en ging dus naar een ander, hij maakte heel die bumper herstellen + spuiten voor €100,- ik denk dat kan nooit maja het zei zo. De bumper zag er super netjes uit maar toen hij hem ging wassen bij shell blaasde die met de hogedrukreiniger op verschillende plaatsen de lak eraf en nou heb ik alsof de bumper opnieuw moeten doen dus wees verstandig en spreek van te voren goed af wat er gebeurd hoe het gebeurd en praat ook over garantie ook al is het in het zwart want een goede spuiter is verzekerd van zijn werk en durft er ook garantie op te geven !

  mvg Jordi Vlemmix

 5. steve

  02. aug, 2010

  hoi heb n bmw heb op verschillende plekken dat mn blanke lak er af is
  wil dat mooi herstellen maar heb hier en daar wat gelezen en ga wat tipjes volgen een beetje op schuren en dan wat kleur op spuiten en dan de blanke lak hopen maar dat het n beetje mee val want hoe het er nu uit zie is het niks kan altijd beter van worden dus als iemand nog n tip heb hoor ik het graag

 6. frank

  11. sep, 2010

  hoi, ik heb een mercedes w123 kleur klassiek wit (737)
  ik heb onlangs een voorscherm vervangen (een klokkerholm)
  en deze dezelfde kleur gespoten..de verkoper van de lakspuitbus zei dat ik geen blanke lak nodig heb..heb hem nu 2 keer gespoten …
  moet er toch blanke lak op? of krijg ik de old mercedes glans met wax en poetsen ? of is er een andere tip?
  thanx

 7. Info Auto Spuiten

  11. sep, 2010

  Ik moet toegeven dat ik zelf nog nooit met een lakspuitbus heb gespoten. Hoe ziet het resultaat uit. Ik kan me indenken dat het niet zo glanzend is als de overige lak. Je zou kunnen proberen het te polijsten. Als het niet goed gaat kun je het weer overspuiten en dan toch met blanke lak overspuiten. Met wax en poetsen denk ik niet dat je er zal komen.

 8. Tom

  15. dec, 2010

  Ik heb op mijn honda Del sol een klein plekje waar de blanke lak los geeft gelaten, is ong 5 bij 5 cm groot.. hoe kan ik dit het makkelijkste snelste en goedkoopste een beetje fatsoeneren. (de lak die eronder zit is nog helemaal in tip top staat.

  Gr
  Tom

 9. hettie

  04. mei, 2011

  Ik heb een vw polo en er komen rond de wielkast beetje roest.
  Hoe kan ik dit op een goedkoop, maar wel op een goede manier behandelen?

 10. roland

  29. jun, 2011

  Ik heb mijn bumper gespoten in de juiste kleur (volvo 324) en 2 lagen blanke lak erop gespoten en alles ziet er strak uit allen in de nieuwe lak laag lichter in kleur dan de oude hoe kan ik dit bij werken, ik dacht zelf aan meer blanke lak lagen? of moet het op een andere manier?

 11. Info Auto Spuiten

  30. jun, 2011

  Kleurverschil is altijd mogelijk. Zodra kleuren worden gemengd kunnen er kleine kleurverschil ontstaan ten opzichte van een eerdere menging. Heb je de autolak uit een spuitbus? Of heb je het laten mengen? Ik weet dat er autospuiterijen zijn die een sample nemen van de autolak van je auto en dan gaan mengen. Meer blanke lak gaat niet helpen.

 12. Barchetta

  16. aug, 2011

  Hallo,

  Ik heb de keuze om met spuitbussen te spuiten, wat ik vaker heb gedaan en goed lukt. Wel moet je het dan naderhand goed polijsten, dan krijg je wel een mooie glans. Maar ik kan ook kiezen om met een compressor en onderbekerspuiter te spuiten, maar op hoeveel bar moet ik dat ding ongeveer zetten?

  Groeten B

 13. Ray

  26. okt, 2011

  Goedemiddag,

  Ik heb een aantal roestplekken op mijn vectra die ik gestraald heb en blijkt oppervlakkige roest te zijn.
  Ik zit nu met de overgang van het blanke metaal naar de lak. Kan ik deze plekken het beste gelijk schuren, zodat het vloeiend doorloopt of opvullen dmv plamuren? Bijspuiten doe ik wel met een airbrushspuit. Plekken zitten bij de randen van de wielkasten en bij de deuren op instap hoogte. Waarschijnlijk krassen die er al een tijd zitten. Heb de auto een jaar geleden zo gekocht.

  Mvg. Ray

 14. P.A.Visser

  18. nov, 2011

  moet ook mijn bumper spuiten heb alle spullen dus lak mee gehad dus lak blankenlak en verharder maar hoe meng ik die verharder in de lak on in de blanken lak

 15. Raymond

  03. jan, 2012

  Waarschijnlijk heb ik helaas hetzelfde probleem met mijn Mazda MX-5. De blanke lak laat op verschillende plaatsen los. Eerst als een wit blaasje maar al snel met een grote luchtbel. Dit op verschillende plaatsen op de auto, vooral de horizontale stukken zoals de voor- en achterklep en de bovenkant van de portieren. Zoals ik het lees kan ik het dus het best over laten spuiten maar wordt dit voor de verzekering gezien als 1 schade (aangezien het over de hele auto hetzelfde probleem is) of wordt elk onderdeel als een aparte schade beschouwd?

Leave a Reply